fbpx

Barlinek mezi nejhodnotnějšími společnostmi v Polsku podle časopisu Forbes!

Časopis Forbes již pošesté vyhlásil seznam největších polských společností ze soukromého sektoru v Polsku v roce 2021. Mezi 100 nejlépe hodnocenými tuzemskými společnostmi z hlediska tržní hodnoty se Barlinek umístil na 36. místě.

Od roku 2016 vydává každý rok hodnotící časopis „Forbes“ žebříček 100 největších polských soukromých společností. Je připravován ve spolupráci s Haitong Bank a opírá se o ukazatele Enterprise Value, „EV“. Podniky jsou tedy umístěny podle odhadované tržní hodnoty. V seznamu jsou zohledněny společnosti s většinovým polským kapitálem (většinové podíly patří polskému podnikateli nebo skupině takových osob jednajících společně) a ty, ve kterých má podnikatel menšinové podíly, ale je zakladatelem společnosti, aktivně řídí popř. kontroluje ji z úrovně dozorčí rady a žádný zahraniční investor neovládá více než 50 procent akcií. Uvádí se také procento nárůstu hodnoty společnosti ve srovnání s předchozím rokem.

 

V roce 2021, poprvé v historii seznamu, mají všechny společnosti v něm zahrnuté hodnotu přes 1 miliardu PLN. Vzhledem k probíhající pandemii, periodickým lockdownům a celosvětové hospodářské krizi jsou tato čísla o to působivější.

– Žebříček největších polských soukromých společností zveřejňujeme již pošesté a pošesté je rekordní. Od vypuknutí pandemie vzrostla hodnota firem nejlepších polských podnikatelů o 133 miliard PLN. Nikdy se navíc nevyvíjely tak překotným tempem – dočteme se ve zveřejněném žebříčku v časopise Forbes.
Společnost Barlinek, kterou vlastní nejbohatší Polák pan Michał Sołowow, se podle časopisu Forbes opět dostala mezi 100 největších polských soukromých společností. V žebříčku obsadila vysoké 36. místo, což firmu posunulo o osm pozic výše než loni, kdy byl Barlinek na 43. místě. Společnost také zaznamenala impozantní nárůst své hodnoty ve srovnání s minulým rokem, a to až o 43 % a odhaduje se na 2 575 milionů PLN.

– Jsme nesmírně hrdí, že jsme se podle časopisu Forbes znovu ocitli v žebříčku 100 největších polských soukromých společností zvláště proto, že minulý rok nebyl pro podnikání snadný. O to více nás těší vysoké postavení společnosti Barlinek hodnocené nejen ve srovnání s konkurencí, ale i vzhledem ke všem firmám s domácím kapitálem působícím na polském trhu. 43% nárůst hodnoty společnosti během roku potvrzuje, že jdeme správným směrem a náš obchodní a provozní model se prostě osvědčuje – říká Bartłomiej Borowiec, člen představenstva a obchodní ředitel společnosti Barlinek.