fbpx

INVESTICE BARLINKA DO EKOLOGIE

V říjnu 2018 spustila společnost Barlinek ve své továrně v Barlinku Trigenerační jednotku. Blok zahrnuje kotel na biomasu spalující dřevní štěpku (odpad z výroby Barlinecké podlahy), o výkonu 25 MWt, parní turbínu spojenou s generátorem 5,5 MW a absorpční chladiče s výkonem 3,8 MW umožňující využití přebytečného tepla v létě na chlad pro klimatizaci vzduchu ve výrobních halách.

Veškerá tepelná energie se vyrábí pro potřeby závodu. Výroba elektřiny nám umožňuje pokrýt přibližně 60% potřeby elektřiny v závodě. Zprovoznění Trigenerace v továrně Barlinek vedlo ke snížení emisí skleníkových plynů vyjádřených v Mg (v tunách) CO2e (ekvivalent oxidu uhličitého) o více než 70%.

V současné době z vlastní výroby pokrýváme v průměru přibližně 60% spotřeby elektřiny továrny v Barlinku a 100% spotřeby tepelné energii pro výrobní procesy.

To znamená, že Barlinek nakupuje mnohem méně elektřiny ze sítě, tj. od výrobce, který ji vyráběl v konvenčních elektrárnách spalováním uhlí a vypouštěním odpovídajícího množství CO2 do atmosféry.

Nejde o jedinou proekologickou aktivitu společnosti. Od roku 2000 Barlinek v rámci autorského programu „1 za 1“ financuje nákup jedné sazenice stromů za každé prodané balení podlah Barlinka. V „Barlinkově lese zákazníků“ už roste více než 15 milionů stromů. Jeden strom ročně absorbuje přibližně 7 kg CO2 – což znamená, že lesy vysázené Barlinkem absorbují 105 000 000 kg CO2 ročně.